Ai ai ai… Na tien jaar is het een feit: de microgolf heeft de geest gegeven. Het spel reageert nog steeds, alleen warmt het niets meer op. Raad gevraagd aan vader de techneut en het verdict is… onherstelbaar. Okee dan maar. Het ideale moment om te testen of een leven zonder microgolf ons bevalt.

In het alternatieve circuit zijn er sowieso felle tegenstanders van het toestel. Iets over het doden van goede micro-organismen in de voeding. En ook iets over kwaadaardige straling, wat mij een flashback geeft naar mijn jeugd. Ik herinner mij nog goed toen de eerste microgolf zijn intrede maakte in ons huis. (Vreemd genoeg herinner ik mij niet hoe we restjes opwarmden voor het microgolftijdperk.) Mijn moeder maakte er een punt van om ons op afstand te houden van het toestel. Er waren twijfels of de straling al dan niet kwaad kon, dus nam ze het zekere voor het onzekere: van zodra de microgolf op stond moesten we op een afstand blijven. Ze zou eens moeten weten hoe vaak ik gedurende 1 minuut en 20 seconden geduldig voor de microgolf wachtte, telkens ik een chocomelk maakte zonder haar bijzijn. Gebiologeerd tuurde ik via het raampje naar de ronddraaiende tas. Het had iets rustig en meditatief, misschien zelfs hypnotiserend. Mindfullness avant la lettre. Wie weet zijn mijn bizarre hersenkronkels het gevolg van teveel microgolfbestraling. Maar goed, terug naar ons dilemma: één of geen microgolf?

Na enkele dagen beraadslagen, hebben we beslist om voorlopig de microgolf niet te vervangen. Vandaag was de grote dag: we haalden het toestel weg uit de keuken, we maakten het werkblad schoon en… we verbaasden ons over hoe ruim de keuken is! En hoeveel licht er nu binnenvalt, het is een verademing: alvast een punt tégen de aanschaf van een nieuwe. De voorbije dagen ontdooiden we al spaghettisaus en verwarmden we soep op het fornuis. Het duurt wat langer en je moet het wat in de gaten houden, maar eigenlijk was heb niet zo’n probleem. Ik ben benieuwd hoe het microgolf-vrije-bestaan ons zal bevallen. Best spannend eigenlijk!

(foto)

Advertenties