Het is voor veel mensen een jaarlijkse traditie om op één januari terug te blikken op het voorbije jaar en uit te kijken naar het nieuwe. Een moment om stil te staan bij wat we doen en beseffen hoe goed we het hebben. Dit terug- en vooruitblikken heb ik in twee rituelen vastgelegd, die ik elke nieuwjaarsdag trouw voltrek.

Het eerste ritueel zijn drie vragen die ik jaarlijks beantwoord. Ik heb gemerkt dat dit een krachtige manier is om het nieuwe jaar in te zetten. Je staat stil bij wat je verwezenlijkt hebt, bij de fouten die je maakte (die vaak pijnlijk maar ook steeds leerzaam zijn) en je kijkt naar wat je kan verbeteren. De vragen zijn de volgende:

  1. Wat heb ik gedaan, gecreëerd of ervaren dit jaar waar ik trots op ben?
  2. Welke fouten heb ik gemaakt? Wat leerde ik hier uit en hoe kan ik dit het komende jaar integreren/toepassen?
  3. Wat wil ik loslaten? Welke ontmoedigende verhalen spoken door mijn hoofd die ik niet wil meepakken in het nieuwe jaar? (Bijvoorbeeld: niet succesvol, te oud/jong/dik/dun/lomp…)

Mijn tweede nieuwjaarstraditie is een brief schrijven naar mijn toekomstige zelf. Een idee dat ik pikte van een vriendinnetje (Thanks, Ann!) en dat een waardevol bezinningsmoment geworden is. De opzet is simpel: je schrijft een brief naar jezelf een jaar in de toekomst. Schrijf wat je maar wil: je kan terugblikken op het voorbije jaar of vooruitblikken naar het komende jaar. Je kan aanhalen wat je geleerd hebt of je kan jezelf aanmoedigen om bepaalde dromen waar te maken. Dan stop je de brief in een enveloppe en leg je hem op een veilige plek tot volgend jaar. Je eigen woorden een jaar later herlezen is magisch. Het is erg belonend om te zien hoe je als persoon gegroeid bent. Sommige zaken die je een jaar geleden bezighielden lijken nu evident of banaal. Soms is het confronterend als je bepaalde verwachtingen niet waar gemaakt hebt. Soms zijn die verwachtingen ook helemaal niet relevant meer. Ik voeg steeds de brieven van voorgaande jaren er bij, zo heb ik een overzicht van mijn evolutie doorheen de jaren. Ik vind dit een helend en bemoedigend ritueel, dat ik iedereen kan aanraden!

Deze nieuwjaarsrituelen duren een uurtje of twee, maar ze zijn voor mij onmisbaar geworden. Andere ideetjes voor rituelen lees ik graag!

(foto)

Advertenties