Zo hebben we weer een goed gevuld, zalig weekend achter de rug. Spijtig dat het niet langer kon duren.

Zaterdag begon mooi met een uitstap met de herboristenopleiding. Bestemming: Vloesberg, in Pays des Colinnes. Net over de taalgrens, grenzend aan de Vlaamse Ardennen, met een adembenemend landschap, om te zwijgen van de natuur! Na een fikse ochtendwandeling langs een oud karrenspoor, gingen we in de namiddag richting Het Burreken. We zagen veel ons intussen bekende voorjaarskruiden, maar we leerden ook weer een pak nieuwe kennen (of oude die we vergeten waren). Het zonnetje was in de namiddag van de partij en maakte de dag helemaal goed!

Zondag stond er niets gepland, maar we konden niet binnen blijven met zo’n mooi weer, dus gingen we seringen plukken om er seringenolie van te maken. Die gebruikt manlief dagelijks tegen zenuwpijn en dat lijkt toch verlichting te bieden. Intussen staan er drie bokalen te trekken op de vensterbank. Seringenolie maken is eenvoudig: vul een bokaal met verse seringenbloemen (pluk op een droge, zonnige voormiddag). Overgiet deze met olijfolie of andere olie die je staan hebt. Zorg dat alle bloemen mooi onder blijven: zelf vul ik een diepvrieszakje met knikkers en leg deze bovenop de bloemen zodat ze niet komen bovendrijven. Zet de bokaal op een zonnige, warme vensterbank. Na een viertal weken de bloempjes eruit zeven en de olie overgieten in een deo roller. Twee maal daags de pijnlijke plekken ermee inwrijven.

Onderweg plukten we nog wat citroenmelisse, die we thuisgekomen in ons droogrekje legden. Intussen waren de kruiden die ik er vorige week in te drogen gelegd had klaar (munt, citroenmelisse en salie) om er alweer lekkere kruidentheetjes van te zetten!

Daarna wandelden we naar een lokale muur die overgroeid is met klimop, om er jonge blaadjes te oogsten om er een zeepje van te maken, jawel. Een zeepje dat kan gebruikt worden als vaatmiddel maar evengoed als wasmiddel (voor donkere was) of als shampoo (voor donker haar). In het verleden gebruikte ik het al als vaatmiddel, dit maal wil ik het gebruiken als shampoo. Hoe tevreden ik ook ben van mijn shampoobar, er gaat niets boven een volledig natuurlijk en zelfgemaakt product, dat op de azijn na nog eens gratis is ook. Trouwens, azijn kan je ook zelf maken. Dat staat nog op mijn wishlist om eens te proberen. So much to do, so little time!

Advertenties