Herinner je je nog dat onze microgolf enkele maanden geleden de geest gaf? We zouden toen testen of een leven zonder microgolf ons beviel. Gewoon omdat we niet klakkeloos een nieuwe in huis wilden halen maar eens wilden zien wat voor een impact zo’n toestel had in ons leven.

Intussen zijn we enkele maanden verder en ziet het er niet naar uit dat de microgolf opnieuw een plekje zal veroveren in onze keuken. Zo hebben we de koudste wintermaanden perfect doorworsteld zonder microgolf, wat voor ons het bewijs is dat het toestel maar een beperkte meerwaarde biedt. En naar ons gevoel is die beperkte meerwaarde noch de aankoopprijs noch de plaats die het inpalmt waard. Wel hebben we creatiever leren omgaan met restjes, want die hebben we nu en dan nog steeds.

Soep is de gemakkelijkste. Die bewaren we in een pot in de frigo en zetten we de dag nadien gewoon weer op het fornuis. Ovenschotels zouden we in principe in de oven kunnen opwarmen, maar tot nu toe at ik die de volgende dag gewoon koud, wat me perfect beviel. Warme chocomelk maken we in een pot op het fornuis en eerlijk gezegd heeft het ritueel van melk opwarmen op het fornuis (en erbij blijven staan zodat ze niet overkookt) iets rustgevend. De meeste andere restjes zijn makkelijk op te warmen in de wok: groenten, rijst, peulvruchten, enz. Meestal mengen we alles door elkaar en creëren we zo een nieuw gerechtje. Eén keer aten we meeneemchinees (zondigen mag nu en dan) en ook die restjes waren snel warm in de wok. De man eet nog vlees en vis, maar daarvan maken we net genoeg klaar zodat er geen restjes zijn.

En toch was er één groot struikelpunt: ons kersenpitkussen. Na een aantal weken met ijspegels in bed gelegen te hebben, was ik het grondig beu en dus schaften we een ouderwetse warmwaterkruik aan. En ik moet zeggen: het is een van de beste aankopen van de afgelopen jaren! Net voor het slapengaan vullen we de kruik met warm water van de kraan, dat is de perfecte temperatuur voor mijn voetjes ijspegels. Ik vind een warmwaterkruik zelfs aangenamer dan een kersenpitkussen: het blijft veel langer warm, koelt niet af onder lichaamstemperatuur en het geeft geen vochtig gevoel dat je bij een kersenpitje wel krijgt. Alleen maar voordelen!

Eigenlijk is leven zonder microgolf helemaal niet zo moeilijk of tijdrovend als ik had verwacht. Fijn, want zo hebben we weer een toestel minder dat plaats inpalmt, energie vreet en proper moet gehouden worden!

Heb jij een microgolf? En zou je zonder kunnen?

(foto)

Advertenties