Hou je vast, vandaag gaat het over een shitty onderwerp. Letterlijk. Wat een Squatty Potty juist is? Het is een Amerikaanse uitvinding dat eigenlijk niets anders is dan een opstapje dat aan je toilet staat. Niet enkel voor kinderen, ook voor volwassenen. Yep.

De Squatty Potty is een ontlastingshulp. Dat lees je correct, ja. Het is een hulpmiddel om makkelijker, sneller en gezondere stoelgang te hebben. Tegenwoordig hebben alsmaar meer mensen spijsverteringsklachten en ook darmproblemen. Dit ligt uiteraard aan onze voeding, maar ook aan onze houding. De manier waarop wij op het toilet zitten is namelijk onnatuurlijk om stoelgang te maken. Door de hoek waarin we zitten, blijft de darm deels afgesloten, waardoor het moeilijk is om onze darmen volledig te ledigen. Om dit te verhelpen zetten we meer druk, maar vaak blijft er residu achter met alle gevolgen van dien. Ik ga hier niet té plastisch worden.

Wat is dan een betere houding om je behoefte te doen vraag je je af? Wel, als mens zijn we gemaakt om te hurken. Hurken is een natuurlijke rusthouding, maar de meeste onder ons zijn het verleerd. Nochtans komt in de hurkpositie je darm volledig vrij, ideaal dus voor de ontlasting. Maar dan stuiten we op twee problemen: 1/ Velen onder ons kunnen amper ons evenwicht houden tijdens het hurken. 2/ De meesten zien het niet zitten om hun toilet in te ruilen voor een put-in-de-grond. Hiervoor biedt Squatty Potty de ideale oplossing.

Je kan perfect je huidig toilet behouden en toch in de juiste positie zitten zonder je evenwicht te verliezen (oef!). De Squatty Potty past namelijk onder je toilet. Bij een kleine boodschap kan je doen zoals anders. Bij een grote boodschap zet je je op het toilet, schuif je de opstap naar voor, plaats je je voeten er op en zit je automatisch correct. Aangezien je nog steeds op de toiletbril zit, wordt het helemaal geen gevaarlijke evenwichtsoefening.

Er zijn een aantal varianten op de plastic Squatty Potty. Wij kozen voor de bamboe versie, enerzijds omdat deze duurzamer en mooier is, anderzijds omdat deze instelbaar is in twee hoogtes. Tot nu toe gebruikten we de laagste stand, maar binnenkort proberen we de hoogste. Kwestie van de lat hoger leggen en het gat lager. Of zoiets. Op termijn hoop ik dat mijn spieren verbeteren zodat ik op eigen kracht boven de pot kan hurken. Maar ik neem het toch maar een stapje per keer, liever geen uitschuivers meemaken op dit vlak.

Maar eigenlijk kan ik het allemaal bijlange niet zo goed uitleggen als dit filmpje. Een must-see. Wedden dat je nadien overtuigd bent?

(foto)

Advertenties