Laatst begon de Tuintrut in mij met het verwijderen van de steentjes en worteldoek rondom ons huis. Het belooft een werk van lange adem te worden. De laag steentjes is dikker dan verwacht, het worteldoek rafelt lekker uit zodat we overal zwarte plastic terugvinden en de aarde eronder is erg compact en dood. Werk aan de winkel dus om er een gezonde grond van te maken, waarin het bodemleven floreert. Dit wordt een heuse uitdaging deze winter.

Intussen kriebelt het om nu meer zelfvoorzienend te worden. Dus besloot ik mij intussen ook op andere experimenten te storten. Zo wilde ik zelf prei proberen kweken, en dat blijkt heel erg makkelijk te gaan. In ons groentepakket zat enkele weken op rij prei. Daarvan gebruik ik gewoonlijk het wit in een maaltijd en het groen in de soep. Maar deze keer benutte ik ook de wortels: als je het onderste van de stengel in water zet, begint de prei na enkele dagen te groeien en nieuwe wortels te maken. Na enkele weken kan je ze uitplanten, en is het een kwestie van de natuur zijn gang te laten gaan. Intussen zijn hier zeven preiplantjes aan het groeien, gratis en voor niks. Geweldig toch?!

prei stadia_

Moest je het niet zien zitten om prei te kweken, dan kan je de preiwortels ook anders gebruiken: snijdt de wortels af, was ze en laat ze helemaal uitdrogen. Daarna kan je ze vermalen tot poeder om te gebruiken als keukenkruid. Bijvoorbeeld in de soep als je geen prei hebt. Of experimenteer ermee door aardappelpuree of als extraatje bij gekookte groentjes.

Het enige van de prei dat ik niet kan gebruiken, is het verdorde, lelijke bladgroen. Die snijd ik in reepjes en voeder ik aan onze wormen, die in de wormenbak leven. Zij zetten dit om in héél voedzame compost, ideaal voor de toekomstige tuin. Bovendien kan ik om de paar maanden wormenpercolaat aftappen: dit is een zwarte vloeistof dat onderin de wormenbak wordt opgevangen. Deze vloeistof verdun je met water (1 eenheid percolaat op 10 eenheden water) en kan dan gebruikt worden als voeding voor kamerplanten. Of voor preiplantjes-in-pot. En zo is de cirkel mooi rond, en gaat helemaal niets van onze prei verloren.

prei versneden_

(foto)

Advertenties