Na een avontuur dat 2,5 jaar geduurd heeft ben ik eindelijk volledig shampoo-loos. Toen ik ermee begon, stapte ik over van chemische shampoo op natuurlijke middelen (natriumbicarbonaat en azijn). De bedoeling was om de natuurlijke middelen af te bouwen om uiteindelijk enkel met water te spoelen, alleen bleek dat niet zo eenvoudig. Na anderhalf jaar sukkelen hield ik het niet meer uit en kocht ik een shampoo bar waar ik best tevreden van was. Maar het kruidenvrouwtje in mij vond dat niet fijn, dus maakte ik later shampoo op basis van klimop. Mijn lokken waren proper, alleen zag het er niet uit en voelde het aan als stro. Ik had er genoeg van en gaf er de brui aan.

Ik stapte naar de (bio)kapper en koos voor de full option: shampoo, verzorging, nieuwe coupe, alles erop en eraan. Mijn haar glansde en voelde zijdezacht, dit had ik zo gemist! Toen ik de dag erop onder de douche kroop, dacht ik in een moedige opwelling ‘Ach, ik probeer het nog één keertje.’ En ja hoor, sindsdien spoel ik mijn haar enkel met water, met vetvrij en gezond haar als resultaat. Ik sta versteld hoe goed het gaat, intussen al anderhalve maand.

De reden dat het nu wél lukt, is omdat we in onze nieuwe woonst minder hard water hebben dan vroeger. Mijn vermoeden dat kalk de boosdoener was is bij deze dus bevestigd. Hier voelt mijn haar na een spoelbeurt aangenaam, terwijl het na een douche met hard water vettig en stug voelde. Wat een verschil!

Qua onderhoud stelt het niets voor: na elke douche kam ik de knopen uit mijn haar. Verder kam ik ’s avonds mijn haar eens door om de oliën egaal over mijn haar te verspreiden. Soms doe ik dit door gewoon mijn vingers door mijn haar te halen. Meer is er niet aan. Als je van een geurtje houdt kan je bijvoorbeeld wat rozenwater sproeien na je douche, wat bovendien ook voedend zou zijn voor het haar, maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd.

De voorbije jaren heb ik allerlei trucks geprobeerd die ik tegenkwam: van mijn haar drogen met een katoenen t-shirt, tot de aanschaf van een dure borstel van varkenshaar. Uiteindelijk blijkt dat de waterkwaliteit doorslaggevend was. Ik hoef mijn haar helemaal niet met iets speciaal te kammen of te drogen om tot het gewenste resultaat te komen. Dus na lang volharden kan ik nu eindelijk genieten van een eenvoudige, natuurlijke en minimalistische manier om mijn lokken te onderhouden 🙂

(foto)

 

Advertenties