Gek toch hoe mensen denken dat je als kinderloze huisvrouw ganse dagen in de zetel hangt. Maar ik begrijp het wel. Ooit werkte ik voltijds en deed ik daarnaast de was en de plas. Nu vul ik ganse dagen met diezelfde was en plas. Ik koos er een willekeurige weekdag uit om bij te houden waarmee ik nu in godsnaam mijn dagen vul…

7:00 Opstaan. De wekker liep al een uur af, maar het zomeruur doet pijjjn…
7:00-8:30 Rustige ochtend. Wassen, aankleden, bed opmaken, thee zetten, koffietje slurpen, dagboekschrijven, tekenen, praten (én zingen) met manlief tot hij naar het werk ging.
8:30-9:30 Dagelijkse huishoudtaken. Opruimronde, afwasmiddel maken, vaat doen, aanrecht en fornuis kuisen, kiempjes verzorgen.
DITL2
9:30-9:50 Yoga en meditatie.
9:50-10:30 Nootjes, koffie en het nieuwe Permacultuurmagazine.
DITL1
10:30-11:15 Douchen en badkamer kuisen.
11:15-11:30 Fruit eten en terwijl blogjes lezen.
11:30-12:15 Nog wat huishouden. Anti-schimmelspray maken voor de douche, keukenkastdeuren wassen, stofzuigen, kamerplanten soigneren.
12:15-13:00 Lunch mét ronkend gezelschap op de stoel naast me.
DITL3
13:00-15:00 Na de lunch ben ik het minst productief. Daarom plan ik op dit moment passieve taken. Vandaag: bellen naar mijn pa, mails versturen, hooimadam bestellen, petitie ondertekenen, informatie verzamelen over de haag die we verplicht moeten aanleggen (goed nieuws: het is een inheemse soort, slecht nieuws: het is bladverliezend en moet drie maal per jaar gesnoeid worden).
15:00-15:30 Was plooien en wegleggen.
15:30-16:15 Normaal begin ik om 15:30 te koken, maar aangezien ik gisteren soep maakte (witte kool, pastinaak met vers geplukte brandnetel en warmoes) keek ik in de plaats wat informatieve YouTube.
16:15-17:00 Normaal komt manlief thuis rond 16u en eten we vroeg. Vandaag moest hij echter laat werken, dus typ ik dit blogje.
17:00-17:30 Ik hou het niet meer uit, warm de soep op en eet alleen.
17:30-20:30 Na het avondeten relaxen we: bijpraten, filmpje zien, wandelen, qigong doen, piano spelen, lezen… Waar we zin in hebben. Het voordeel dat ik overdag alle taken kan doen is dat we beide vrije avonden hebben.
20:30-21:00 We maken ons klaar om te gaan slapen en proberen er tegen 21u in te liggen, wat niet altijd lukt.
Verder deed ik nog: zo’n 57 keer portier spelen voor de kat, vloeken dat het regende waardoor mijn plannen om buiten te werken in het water vielen, foto’s nemen, uit het raam staren en dit prachtig tafereel zien in de voortuin (ze namen een gezamenlijk zandbad):

zandbad

Je zal mij niet horen zeggen dat ik geen tijd heb om even te gaan zitten met een kopje thee. Maar het idee dat je als huisvrouw de ganse dag luiert klopt ook niet. Na tien jaar kantoorjobben weet ik dat er op het werk ook excuses zijn om even van je bureau te komen. Denk maar aan een babbel aan het koffie automaat, het vijfde toiletbezoek of die vergadering waar je zit zonder bijdrage te leveren. Het verschil is dat het op kantoor moet ingekleed worden. We zijn allemaal mensen en voor niemand kan de boog altijd gespannen staan, al doen we graag alsof.

Soms heb ik ook minder productieve dagen. Zo was ik gisteren niet in mijn element en leken spelletjes op de smartphone aantrekkelijker dan het huishouden. Maar ook dat gaat vervelen en dus maakte ik in de plaats lekkere soep 🙂 Op kantoor had ik trouwens ook zo’n dagen, alleen werd mijn verminderde productiviteit alweer ingekleed: plots moest ik hoogst dringend mijn ladekast ordenen of zo.

Als iemand mij vraagt wat ik een ganse dag doe, vind ik het moeilijk om te antwoorden omdat ik zoveel verschillende dingen doe. Soms ben ik aan het tuinieren, verzamel ik spullen voor de kringwinkel of ga ik op zoek naar welke ecologische omheining we kunnen plaatsen. Soms volg ik een online cursus, lees ik een boek over permacultuur of zoek ik inspiratie over afvalvrij leven. Elke dag is anders en da’s net wat ik er zo leuk aan vind: ik heb nood aan afwisseling, anders raak ik snel verveeld (wat mij op elke job binnen de zes maand overkwam). Maar als huisvrouw maak ik het zo afwisselend en uitdagend als ik zelf wil 🙂

(foto)

Advertenties