Mijn doel was om in 2018 één boek meer te lezen dan vorig jaar, om de teller op zeven te krijgen. En da’s nog gelukt ook. Een overzicht van mijn leeslijst dit jaar.

Een kleine tuin met vaste eetbare planten – Madelon Oostwoud
Deze heb ik voor ’t grootste deel vorig jaar gelezen, maar uitgelezen in januari 2018. Een interessant boek voor mensen die het meeste willen halen uit hun kleine tuin, zeker als je er ook voedsel wil telen. Van een balkon tot een stadstuin: alle scenario’s komen aan bod met uitleg en voorbeelden. De lijst van 200 vaste eetbare planten inclusief hun standplaats vind ik enorm waardevol.

Delicious Healing – Tumi Johnson
Een kort boekje geschreven door een holistisch arts hoe je je gezondheid (en bij uitbreiding je leven) kan verbeteren. Het boek is ingedeeld in zeven thema’s om je gezondheid in eigen handen te nemen: voeding, beweging, meditatie en mindfulness, slaap en rust, emoties erkennen en loslaten, natuur en liefde. Dit boek is zo krachtig dat ik ‘m elke paar maand opnieuw zou willen lezen. Het geeft me hoop en moed omdat we zoveel meer macht hebben als het op onze gezondheid aankomt dan we denken. Het boek wordt ondersteund door haar jarenlange ervaring als klassiek en holistisch arts, alsook haar persoonlijke ervaringen. Daarnaast reikt ze bij elk hoofdstuk een gedichtendans aan (via links naar YouTube) met zelfgeschreven gedichten en danstukken. Dit was mijn favoriet boek dit jaar.

Superbuikgevoel – Anntje Peeters
De boeken van Anntje wilde ik al even lezen en dus heb ik geduldig gewacht tot ik ze in de bib kon lenen. Dit boek vond ik enorm boeiend: over de gezondheid van onze buik en darmen. Ik heb ontzettend veel bijgeleerd en pas er veel van toe. Daarnaast geeft ze een heleboel eenvoudige recepten mee, waarvan ik er verschillende regelmatig maak. Aanrader!

Puur Natuurlijk Vrouw – Anntje Peeters
Dit boek heb ik niet helemaal gelezen. Ik selecteerde er de hoofdstukken uit die mij interesseerden. Ik leerde een aantal interessante zaken bij over het vrouwelijk lichaam, meer bepaald over de cyclus en hoe we best met ons lichaam kunnen omgaan in de verschillende fasen van die cyclus. Sindsdien volg ik mijn eigen cyclus veel nauwkeuriger op en merk ik dat ik alsmaar beter in contact kom te staan met mijn lichaam. Gek dat we dit van jonge leeftijd niet aangeleerd worden.

Relativiteitstheorie voor de leek – James A. Coleman
Een oud boekje, maar geschreven in verstaanbare taal over een niet zo evident onderwerp. Ik kon het boekje niet wegleggen, zo enorm fascinerend vind ik het allemaal. Ik merkte bij het lezen van dit boek dezelfde verwondering naar boven komen als toen ik een aantal jaar geleden leerde over geneeskrachtige kruiden. Hoe geweldig zit het universum niet in elkaar zeg?! Het doet je stilstaan bij hoe klein en onbenullig we als mens zijn en wat voor grootse, onverklaarbare krachten er allemaal actief zijn rond ons.

Sterrenkunde voor mensen met haast – Neil deGrasse Tyson
Geweldig boekje om op exploratie te gaan in het universum met alle eigenaardigheden en magie die rondom ons gebeuren. Net zoals het vorige boek, verwonderde ik mij over de uitgestrektheid van het heelal en de nietigheid van de mens. Meer specifiek de nietigheid van onze problemen die soms torenhoog lijken. Sommige mensen ervaren deze nietigheid als deprimerend. Zelf ik vind het geruststellend dat er zoveel rond ons gebeurt dat vele malen groter, ouder, sterker en onverklaarbaarder is dan wat we hier op aarde kunnen waarnemen.

Charge Up – Claire Deane & Allie Lehman
De schrijfsters -beide introverten met een eigen zaak- leggen uit hoe je je ‘introverte superkrachten’ kan gebruiken om een succesvolle ondernemer te worden. Nadat ik vorig jaar ‘Stil’ van Susan Cain las, leerde ik relatief weinig nieuw hier. Maar het was weer een mooie opfrisser dat het oké en zelfs fijn is om introvert te zijn.

Four Hour Workweek – Tim Ferriss
Dit boek startte ik vol enthousiasme, maar ik las ‘m niet uit. Hoewel ik in het begin meegezogen werd in zijn verhaal, verloor ik gaandeweg interesse. Het probleem met Ferriss’ aanpak is dat het er om draait om zoveel mogelijk geld te verdienen door zo weinig mogelijk tijd en energie te verdoen. Daar zie ik uiteraard de voordelen van in. Maar ik geloof dat de peilers ‘trots zijn op het werk dat je verricht’ en ‘waardevolheid’ ook niet onbelangrijk zijn. Dan kan je natuurlijk opperen dat je trots en waarde ook kan halen uit activiteiten buiten je werk. Maar voor mezelf zou ik liefst bij élke activiteit die peilers aan bod willen zien komen. Het idee om zo snel mogelijk van mijn werk af te geraken om daarna iets waardevol te gaan doen maakt me niet bepaald gelukkig. Neemt niet weg dat ik interessante tips uit het boek opgedaan heb die ik zeker ga toepassen.

Minimalism: live a meaningful life – Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus
Deze las ik als tussendoortje. De voorbije vijf jaar gebruik ik minimalisme als hulpmiddel om mijn leven vorm te geven, dus nieuw is dit niet voor mij. Maar het boek heeft me toch verrast door de dieptegang in de vijf gebieden die ze aanreiken om een betekenisvol leven te leiden: gezondheid, relaties, passies, groei en bijdrage.

Dat brengt de teller op zes uitgelezen boeken plus drie halve, samen geldig voor 7,5 boeken. Ik vind het best gek dat ik zo weinig lees, want ik lees wel degelijk graag. Het probleem is dat er nog zoveel andere zaken zijn die ik graag doe. Ik speel al eens graag een gezelschapsspelletje, of een gamepje op de computer, ik lees een heleboel blogs en volg een pak YouTube kanalen en ik ben geabonneerd op een aantal tijdschriften. Daarnaast passeert er ook al eens filmpje en serietje de revue. Of tetter ik samen met manlief de avond vol. Ik ben een generalist en denk dat dat ook goed te merken is in de verscheidenheid van media waar ik mijn vrijetijd doorbreng.

Momenteel geniet ik van het boek “De edele kunst van not giving a f*ck” van Mark Manson. Voor 2019 zal ik toch op zijn minst één boek gelezen hebben dus 😉

(foto)

Advertenties