Vorige keer schreef ik hoe je een perfect kruidentheetje kan zetten. Dit maal neem ik jullie mee op verkenning in mijn kruidencollectie.

Hoewel er heel krachtige geneeskrachtige kruiden zijn, gebruik ik kruiden het liefst preventief. Daarom zet ik elke dag een andere thee, een ideetje dat ik lang geleden las op de blog van Hilde. Zo krijgen allerlei verschillende lichaamsystemen een preventieve boost en voorkom je dat je te veel van hetzelfde kruid binnenkrijgt.

Voorzichtigheid bij het gebruik van kruiden
Kruiden lijken onschuldig aangezien ze vrij te verkrijgen zijn, toch is enige voorzichtigheid nodig. Sommige kruiden dien je te vermijden bij bepaalde aandoeningen of medicatie. Bij zwangerschap, borstvoeding en kinderen is het gebruik van kruiden niet aangewezen tenzij je kennis van zaken hebt. Zorg dat je goed geïnformeerd bent.
Drink nooit meer dan een aantal koppen van dezelfde kruidenthee na elkaar, probeer liever wat te variëren. Enerzijds kunnen er bijwerkingen ontstaan, anderzijds kan je lichaam wennen aan de inhoudstoffen en dan verliest de thee zijn kracht.
Een betrouwbare bron om de geneeskracht en de contraindicaties per kruid op te zoeken is het ‘Groot Handboek der Geneeskrachtige Kruiden’ van Dr. Geert Verhelst. Dit is volgens mij dé kruidenbijbel van onze contreien.

En dan nu ons wekelijks theeritueel. Ik geef telkens een kort woordje uitleg met de meest kenmerkende eigenschappen van het kruid. Maar hou in het achterhoofd dat kruiden veel inhoudstoffen bevatten en daarom vaak een hele resem aan gezondheidsvoordelen hebben.

Maandag: citroenmelisse met munt
citroenmelisse: rustgevend, verlicht krampen (spijsvertering en menstruatie), helpt bij misselijkheid, licht antidepressivum.
munt: pepermunt is het meest geneeskrachtig, maar ik combineer vier soorten zelfgekweekte munt. Helpt bij vertering en spijsverteringskrampen alsook misselijkheid, verlichtend bij hoofdpijn.

Dinsdag: meidoorn met citrusschillen
meidoorn: versterkend voor het hart, rondliggende (slag)aders en bloedvaten in het algemeen.
citrusschillen: in de winter droog ik allerhande biologische citrusschillen op de radiator (ze zijn droog als je ze makkelijk in stukjes kan breken). Smakelijke aanvulling, de etherische olie in citrus werkt oppeppend.

Woensdag: paardenbloemblad met brandnetelblad
brandnetel: gekend als een detoxkruid, maakt urinezuur los in het lichaam, ondersteunend bij allergieën, bron van mineralen en ijzer.
paardenbloemblad: nog een geliefd detoxkruid omdat het urinestimulerend werkt. Ideaal in combinatie met brandnetel dus omdat het urinezuur direct het lichaam verlaat en zich zo niet opnieuw vastzet.

Donderdag: venkelzaad OF kamillebloempjes
venkelzaad: verzachtend voor de spijsvertering (onrustige maag, krampen…) maar ook voor de lucthwegen.
kamillebloempjes: verzachtend voor de slijmvliezen (spijsvertering en luchtwegen), kalmerend, ideale thee voor het slapengaan. Noot: de kamille die in theezakjes verkocht wordt bevat voornamelijk stengels en blaadjes, terwijl de geneeskrachtige werking in de bloemen zit; koop daarom best losse kamillebloempjes.

Vrijdag: tijm met groene thee
tijm: immuunversterkend, ontsmettend in mond, keel en luchtwegen. Dit is mijn absolute smaakfavoriet!
groene thee: dit is geen kruidenthee want het bevat theïne, maar zit wel boordevol gezonde antioxidanten

Zaterdag: rozemarijn
rozemarijn: betere bloedcirculatie, ondersteunt de spijsvertering.

Zondag: waar we zin in hebben 🙂

Verder heb ik nog volgende kruiden in de kast staan:

  • wilgenbast: bij hoofdpijn. Bevat salicylzuur, dezelfde stof die geïsoleerd aangeboden wordt in aspirine. Voordeel bij kruiden is dat je nog andere inhoudsstoffen binnenkrijgt waardoor je geen nare bijwerkingen krijgt.
  • lindebloesem: bij koorts
  • vlierbloesem of gedroogde vlierbessen: bij verkoudheden
  • zoethout: omdat ik deze zo lekker vind!
  • duivelsklauw: tegen gewrichts- en peesontstekingen. Ik drink deze nu en dan tegen slijmbeursontsteking, errrrg bitter.
  • lavendel: voor een bloemig, rustgevend tintje
  • salie: bij keelpijn, zweetremmend. Persoonlijk kan ik de smaak van salie niet uitstaan, deze gebruik ik dus enkel als de nood hoog is.
  • heermoes: geweldige mineralenbron. Deze vermaal ik tot poeder. Dagelijks strooi ik een koffielepeltje over mijn avondmaal, vaak in combinatie met wat vermalen brandnetel.

Intussen kan ik niet meer zonder mijn kruidjes. Ze zijn zo divers en kunnen op zoveel manieren toegepast worden, los van de kruidentheetjes. Volgende keer meer daarover.

(foto)

Advertenties